Alergie

Wiosna to pora alergii sezonowych. W tym czasie już około 40% Polaków cierpi z jej powodu: ponad 20% ma objawy kataru siennego lub/i zapalenia spojówek, prawie 12% symptomy astmy, atopowe zapalenie skóry – około 7-9% chorych.

Na początku wieku alergie dotykały około 1% społeczeństwa. Dziś są duży problemem indywidualnym oraz – narastającym – społecznym i ekonomicznym. Alergie to choroby przewlekłe. Badania epidemiologiczne wskazują, że występowanie alergii wzrasta zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się – towarzyszą one coraz lepszemu poziomowi życia i wprowadzaniu do powszechnego użycia antybiotyków.

W tym roku po raz pierwszy od 4 do 10 kwietnia obchodzono Światowy Tydzień Alergii. Mówiono o coraz częstszych zachorowaniach, metodach leczenia i pomagania chorym w prowadzeniu normalnego trybu życia. Alergie dotyczą całej populacji w każdym wieku, często dzieci i młodzieży.

Wywołują one nieprawidłowe reakcje organizmu na niektóre substancje, czyli alergeny. Najczęstsze z nich to: alergeny wziewne – białka roztoczy kurzu domowego, pyłki roślin (drzew, traw, chwastów), sierść zwierząt, dym papierosowy, perfumy, chemikalia, zimne powietrze, grzyby pleśniowe, alergeny pokarmowe – orzechy, czekolada, owoce cytrusowe, mleko, konserwanty, mięso, ryby, alergeny zawodowe – lateks u pracowników medycznych, mąka w piekarnictwie, alergeny kontaktowe – biżuteria, zapięcie paska zegarka, metalowe guziki z zawartością chromu lub niklu.

W leczeniu astmy ważne są nie tylko leki, ale rozpoznanie alergenu i jego eliminacja. Większość alergii, zwłaszcza pokarmowych, ujawnia się w dzieciństwie – jest to okres dojrzewania i kształtowania układu odpornościowego. W przypadku dodatniego wywiadu rodzinnego szczególnie ważne jest zapobiegawcze karmienie piersią. Zaleca się, aby noworodki z rodzin obciążonych chorobami alergicznymi były karmione piersią przez minimum 4-6 miesięcy. Uznaje się, że ochronną rolę pełnią przeciwciała IgG zawarte w mleku matki.

 

Krystyna Dudzińska
z-ca dyrektora ds. medycznych
Szpitala Powiatowego
 

« wstecz

Newsletter