Patrz, co kupujesz

Wszyscy codziennie robimy zakupy. Można je ograniczyć, ale nie da się wyeliminować tej pozycji z naszego domowego budżetu. Dlatego warto dokładnie sprawdzać, co i za ile kupujemy.

Producenci muszą podawać na etykietach żywności termin przydatności do spożycia i wykaz składników. Niestety, tylko niektóre produkty, między innymi mleko, masło, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek czy wyroby czekoladowe, muszą spełniać określone standardy jakości. Dla innych towarów, chociażby przetworów mięsnych, warzywnych, napojów bezalkoholowych czy pieczywa – standardy wyznacza… producent.

Zanim więc wrzucimy coś do koszyka, sprawdźmy recepturę i datę ważności, przeczytajmy etykietę i kupmy towar o interesującym nas składzie. Jak wykazują kontrole Inspekcji Handlowej, zdarzają się produkty, których jakość nie zgadza się z opisem na opakowaniu.

Co zatem możemy zrobić? Czytajmy etykiety, kierujmy się zdrowym rozsądkiem i naszymi odczuciami, kupujmy tylko sprawdzone produkty, a reklamujmy towary złe. Wtedy jest szansa, że towary kiepskiej jakości znikną z rynku.

 

Elżbieta Staszak-Małecka

« wstecz

Newsletter