Cholesterol

Okres Świąt Wielkanocnych to tradycyjny czas zwiększonego spożycia jajek – bomby cholesterolowej. Czy cholesterol to trucizna, której należy unikać?

Ten organiczny związek z grupy steroli pełni w ludzkim organizmie istotne role – jest prekursorem wielu hormonów, witamin, materiałem budulcowym błon komórkowych. W nadmiarze prowadzi do miażdżycy tętnic, która odpowiada za zawały serca i udary niedokrwienne mózgu. Cholesterol występuje we krwi w kilku frakcjach. Potocznie te frakcje określane są przez pacjentów jako cholesterol zły i dobry. To dość trafne określenie. W praktyce po oznaczeniu stężenia cholesterolu całkowitego i podfrakcji w oparciu o całość obrazu klinicznego podejmuje się decyzję o leczeniu hiperlipidemii. Współczesna medycyna dysponuje kilkunastoma lekami zmniejszającymi stężenie cholesterolu we krwi. Należy pamiętać, że poza farmakoterapią na stężenie lipidów we krwi wpływ ma dieta. Zatem umiar w spożyciu jajek winny zachować osoby narażone na schorzenia układu krążenia.

 

lek.Sebastian Nowicki - Wiceprezes Szpitala
Powiatowego we Wrześni

  • zdjęcie

« wstecz

Newsletter