Najlepsi w Wielkopolsce
W środę 30 stycznia odbył się XXIV Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, Piekarz i Kucharz. Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni po raz kolejny był gospodarzem etapu wojewódzkiego.
Do konkurencji stanęła młodzież ze szkół zawodowych z całej Wielkopolski. Od samego rana ZSZ nr 2 był wypełniony najlepszymi uczniami w swoim fachu. Starosta wrzesiński podczas rozpoczęcia powiedział do uczestników: – Organizowanie konkursów cukierników i piekarzy, a od zeszłego roku również kucharzy, okazało się pomysłem trafionym w dziesiątkę. Cieszę się, że możemy gościć was we Wrześni. Wicedyrektor Dorota Kaczmarek przekazała pozdrowienia od absolwentki i zeszłorocznej mistrzyni Polski Roksany Bartłomiejczak. Wygrała ona wojewódzki etap oraz była najlepsza w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Obecnie jest na 4-miesięcznym stażu we Włoszech.
Po uroczystym otwarciu rozpoczęła się część teoretyczna, czyli pisemny test, który zaliczyć musieli wszyscy uczestnicy.
Potem przyszedł czas na cześć właściwą. Cukiernicy odbyli ją cukierni Kuczora, piekarze w piekarni PSS „Społem”, natomiast kucharze wykazywali się w kuchni ZSZ nr 2. Temat przewodni dla cukierników i piekarzy brzmiał: Rzemiosło nasza przyszłość. Obok tortu cukiernicy musieli wykonać figurki marcepanowe, ciastka bankietowe i okolicznościowy napis z czekolady. Rywalizacja była trudna, a prace różnorodne. Piekarze mogli pokazać swoje umiejętności przygotowując bułki poznańskie, rogale, plecionki i drożdżówki. Oceniana była pomysłowość, estetyka wyrobu i dokładność wykonywania elementów dekoracyjnych. Na swoich talerzach kucharze zaprezentowali potrawy wpisujące się w temat Wariacje z wieprzowiną. Czas przygotowania dań turniejowych wynosił 60 minut. Jury zwracało uwagę przede wszystkim na smak i aromat potraw oraz stopień trudności przygotowania dania.
Najlepsi w poszczególnych kategoriach to: Agata Iwanowska (kucharz), Krzysztof Ścigocki (piekarz), Zofia Grzegorska (cukiernik). Uczestnicy zostali nagrodzeni, a najlepsi otrzymali sprzęt kuchenny oraz staże zawodowe. Zwycięzcy otrzymali też awans do etapu ogólnopolskiego. W konkursie wzięło udział 24 uczniów z Wrześni, Leszna, Jarocina, Pleszewa, Gniezna i Kościana.
Szymon Piotr Rewers