Uczniowski turniej w ZSZ Nr 2
15 stycznia odbyły się eliminacje wielkopolskie do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz eliminacje wojewódzkie do III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Patronat honorowy nad turniejem objęli: wielkopolski kurator oświaty Elżbieta Leszczyńska, starosta wrzesiński Dionizy Jaśniewicz, cechmistrz Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni Waldemar Andryszak. Patronami medialnymi były papaja.pl i Mistrz Branży. Organizatorzy turnieju: Cukiernia Kuczora, PSS „Społem” i Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni.
Do turnieju zakwalifikowało się pięcioro uczniów w zawodzie cukiernik, jeden uczeń w zawodzie piekarz oraz jedenaścioro uczniów w zawodzie kucharz z dziewięciu szkół województwa wielkopolskiego.
Turniej składał się z części teoretycznej obejmującej treści podstawy programowej dla zawodu cukiernik, kucharz i piekarz (maks. 30 pkt) i części praktycznej. Część praktyczna turnieju odbyła się: dla cukierników w Cukierni Kuczora, dla kucharzy w pracowni szkolnej, natomiast dla piekarzy w piekarni PSS „Społem”. Przez pięć godzin uczniowie tworzyli prace inspirowane tegorocznym tematem przewodnim turnieju „Cuda Świata” (dla cukierników i piekarzy), „Mięso z królika w roli głównej” (dla kucharzy). Cukiernicy musieli wykonać tort jednopiętrowy, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) i napis okolicznościowy z czekolady, kucharze – 2 zestawy dania głównego zgodnie z przygotowaną przez uczestnika recepturą wykorzystującą dowolny element tuszy królika i zaserwowanie przygotowanych potraw, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników wyłącznie na białych talerzach kwadratowych o boku dł. 32 cm, a piekarz – eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki, drożdżówki.
Szczegółowe wyniki turnieju:
W zawodzie cukiernik:
I – Julia Wawrzyniak, ZSZ Nr 2 Września (77,86 pkt.)
II – Paulina Gatkowska, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu (77,43 pkt.)
III – Artur Wojtas, ZSZ Nr 2 Września (76,43 pkt.)
W zawodzie kucharz:
I – Kacper Krotecki, ZSPS Poznań (91,00 pkt.)
II – Patrycja Nowakowska, ZSZ Nr 2 Września (83,00 pkt.)
III – Rafał Czajka, Zespół Szkół Nr 4 Lesznie (74,71 pkt.)
W zawodzie piekarz:
I – Dominik Dederek, Zespół Szkół w Mosinie (85,29 pkt.)
Finał XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbędzie się w dniach 20-22 kwietnia we Wrocławiu, natomiast finał III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz w dniach 27-29 kwietnia w Zabrzu. Do III etapu zakwalifikowali się uczniowie, którzy uzyskali co najmniej 80% punktów. Wymagane minimum osiągnęli: wśród kucharzy – Kacper Krotecki i Patrycja Nowakowska oraz piekarz Dominik Dederek.
Dorota Kaczmarek