Świętowanie przez gotowanie

Staje się już powoli tradycją dla mieszkańców naszego powiatu, że pod koniec lata spotykamy się w Parku im. Dzieci Wrzesińskich we Wrześni i wspólnie dziękujemy za plony, a także uczestniczymy w wielkim festynie kulinarnym.

Dożynkowe Święto Smaków odbyło się 17 września i rozpoczęło się eucharystią odprawioną w podziękowaniu za tegoroczne zbiory. W kościele pw. św. Ducha proboszcz parafii – ks. Kazimierz Kuczma – głosząc kazanie, odniósł się do ciężkiej pracy rolników i podkreślił ich ważną rolę w społeczeństwie. Uroczystego charakteru dożynkowej koncelebrze dodał udział chóru Camerata oraz zespołu folklorystycznego „Ziemia Wrzesińska”. Po mszy korowód dożynkowy z kapelą ludową z Czerniejewa na czele udał się do parku, gdzie zorganizowano główną część uroczystości. W tym miejscu należy nadmienić, iż powiatowy wieniec wcześniej wziął udział w wystawie oraz w konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy podczas 22. Wojewódzko-Diecezjalnych Dożynek Wielkopolskich w Pleszewie. Święto smaków rozpoczęło się od obrzędu dzielenia chleba przygotowanego przez Ryszarda Zjeżdżałkę, podczas którego starostowie dożynkowi – Joanna Madalska (sołtys Bierzglinka) i Wiesław Urbaniak (sołtys Gałęzewic) wraz ze starostą wrzesińskim Dionizym Jaśniewiczem oraz burmistrzem Wrześni Tomaszem Kałużnym podzielili poświęcone bochny pomiędzy uczestników wydarzenia.

W tym roku na przybyłych do parku gości czekało ponad 50 stanowisk, głównie kulinarnych, wśród których znalazły się liczne stragany kół gospodyń wiejskich oraz regionalnych producentów zdrowej, ekologicznej żywności czy rękodzieła. Dla najmłodszych uczestników imprezy Powiatowy Bank Spółdzielczy we Wrześni, Starostwo Powiatowe oraz Zespół Szkół im. Janusza Korczaka przygotowali strefę z animacjami i wypiekami. Główną atrakcją festynu były pokazy kulinarne Pascala Brodnickiego – kucharza, prezentera telewizyjnego oraz autora wielu książek kucharskich. Wraz z uczennicami Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. gen. dr. Romana Abrahama we Wrześni Brodnicki przyrządził sałatkę na bazie komosy ryżowej z dodatkiem świeżych warzyw, suszonych owoców, nasion oraz sosu winegret. Podczas drugiego występu zdradził zgromadzonym pod sceną pomysł na deser, w skład którego weszły: mielony ser twarogowy, miksowane z zielonym pieprzem truskawki, miód, wanilia, czekolada oraz jadalne części kwiatów.

Tradycją Święta Smaków zainicjowanego przez wicestarostę wrzesińskiego Waldemara Grzegorka jest również konkurs kulinarny, w którym o cenne nagrody rywalizują koła gospodyń wiejskich. Formuła zawodów skupia się wokół jednej potrawy, którą w tym roku były pierogi. Jury z Pascalem Brodnickim na czele nie miało łatwego zadania –  oprócz próby oceny naprawdę wyszukanych pomysłów na podanie pierogów, każdy członek komisji musiał jeszcze spróbować 40 sztuk tego przysmaku. Po krótkiej naradzie wyłoniono zwycięzców. Na pierwszym miejscu stanęło KGW Noskowo – Radomice – Strzyżewo „Fenix”. Drugą lokatę zajęło KGW Aktywny Bierzglinek, natomiast trzecia przypadła paniom z KGW Bardzianki w Bardzie. Fundatorem nagród w postaci bonów pieniężnych o wartości odpowiednio 2500zł, 1500zł oraz 1000zł była Lokalna Grupa Działania „Z Nami Warto”.

Krótko po konkursie kulinarnym, w zupełnie spontaniczny sposób w tłum uczestników imprezy wmieszał się Krzysztof Respondek – polski aktor, piosenkarz oraz artysta kabaretowy. Jego krótki występ był tylko zapowiedzią tego, co wydarzyło się na zakończenie święta smaków. W wypełnionym niemal po brzegi wrzesińskim amfiteatrze Respondek zabawił przybyłą publiczność, śpiewając znane i lubiane szlagiery, a także prezentując kabaretowe skecze.

Trzeba przyznać, że z roku na rok impreza organizowana przez powiat wrzesiński przy współudziale gminy Września, Wrzesińskiego Ośrodka Kultury oraz partnerów gromadzi coraz większe tłumy. Przybywa też stoisk, które podnoszą atrakcyjność wydarzenia. Na zakończenie należy wspomnieć o ostatnim uczestniku imprezy, bez którego jej organizacja byłaby utrudniona – to oczywiście bardzo słoneczna pogoda, która zdecydowanie umiliła pobyt przybyłym do parku gościom.

Krzysztof Ciesielski

  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków
  • Dożynkowe Święto Smaków

« wstecz

Newsletter