Kulinarna wiosna

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni 30 stycznia po raz kolejny był gospodarzem etapu wojewódzkiego konkursów branżowych.

Relacja wideo

Galeria zdjęć

W szranki stanęła młodzież ze szkół zawodowych z całej Wielkopolski. W tym roku Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbywał się po raz XXIII, a turniej na najlepszego kucharza – po raz pierwszy. Najpierw uczniowie przystąpili do testu teoretycznego, potem do praktyki. Cukiernicy zmagali się w Cukierni Kuczora w Bierzglinku, piekarze w piekarni PSS Społem, a kucharze w pracowni ZSZ nr 2. Tematem przewodnim konkursów był Powiew wiosny. Uczniowie, przede wszystkim cukiernicy, wykazać się musieli nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale także zmysłem plastycznym i estetycznym. Powstały więc piękne prace – m.in. marcepanowe żaby, króliki, kwiaty i motyle, pastelowe torty, ciastka i babeczki. Z kolei w kategorii kucharskiej uczniowie musieli przygotować dania z kurczaka.

W zmaganiach piekarzy rywalizowało trzech uczniów. Zwyciężył Miłosz Migaszewski z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. Drugie miejsce zdobył Marek Szymański z Zespołu Szkół nr 4 w Lesznie, a trzecie – Hubert Mróz z Zespołu Szkół Specjalnych we Wrześni. 

W Turnieju Cukierniczym w szranki stanęło 9 uczestników. Pierwsze miejsce zajęła Roksana Bartłomiejczak, uczennica ZSZ nr 2 we Wrześni. Druga była Dominika Ludwikowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim, a trzeci Sebastian Nowaczyk z Zespołu Szkół nr 4 w Lesznie. 

Aż 14 uczniów rywalizowało w kategorii kucharzy. W skład jury weszła m.in. uczestniczka programów Masterchef i Ugotowani Manuela Gołąb. Zwycięzcą został Jan Darmowski z Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach. Reprezentantka ZSZ nr we Wrześni Klaudia Kaczmarek uplasowała się na drugim miejscu, trzecia lokata przypadła Klaudii Hańćkowiak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. Co istotne, zdobywcy 1 i 2 miejsca mieli tyle samo punktów w części praktycznej, a o zwycięstwie zadecydowała ilość punktów z części teoretycznej.

Warto też zaznaczyć, że w każdej zwycięskiej trójce był reprezentant Wrześni.

Zwycięzcy otrzymali awans do etapu ogólnopolskiego, a wszyscy uczestnicy dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez licznych sponsorów, m.in. przez Starostwo Powiatowe.

Agnieszka Przysiuda-Zielkowska

  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna
  • Kulinarna wiosna

 

« wstecz

Newsletter